Javascript is één van de populairste programmeertalen van dit moment. Javascript wordt voornamelijk gebruikt voor front-end web-development. De mogelijkheden van Javascript worden nog elke dag uitgebreid, zo zien we steeds meer game-libraries opduiken waarmee je computerspellen kunt ontwikkelen met Javascript. Javascript is een toegankelijke programmeertaal voor wie zelf een computerspel wilt maken. De taal is makkelijk te leren, en zorgt ervoor dat je snel een werkend computerspel kunt maken – dat je eenvoudig op het web kunt publiceren.
Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire game engines die worden gebruikt voor het maken van computerspellen met javascript:
1. Phaser
De Phaser engine is één van de populairste game engines voor wie met Javascript zelf een computerspel wilt maken. Voor Phaser zijn er enorm veel voorbeelden en tutorials te vinden – mede door de grote populariteit. Een ander voordeel is dat het cross-platform is. Phaser spellen kunnen zowel op Canvas als WebGL draaien, en dat betekent dat je eenvoudig spellen cross-platform kunt publiceren (een spel met de zelfde code kan dus zowel op internet als in de iOs app store worden gepubliceerd).
2. Pixi.js
Pixi is een snelle en heel flexibele Javascript engine. Ook Pixi heeft een WebGL en een Canvas modus. Een nadeel van Pixi.js is dat het geen ingebouwde physics-engine heeft (hiermee kan bijvoorbeeld zwaartekracht makkelijk worden ingebouwd). Pixi heeft een enorme community en je kunt makkelijk voorbeelden en hulp vinden met het bouwen van games.
3. Babylon.js
Ook met Babylon.js kun je simpel en snel goede 3D computerspellen bouwen. Het is een engine met een sterke gebruikerscommunity. Een van de nadelen is dat de documentatie soms te wensen overlaat. Babylon.js demo’s kun je hier vinden.
4. Three.js
Three.js is een game-engine die sterk focust op beginners. Je leert snel hoe je deze engine kunt gebruiken en kunt meteen aan de slag. Met three.js mis je soms functionaliteiten voor meer geavanceerde gebruikers. De rendering engine is ook breder dan alleen een game engine, en dat merk je some. Zo is het inbouwen van collision detection bijvoorbeeld erg complex.
Conclusie
Voor wie wilt beginnen met het maken van computerspellen is Phaser echt een aanrader! Door de opbouw moet je je soms aardig verdiepen in hoe Phaser werkt (zelfs voor wie al bekend is met Javascript). Dit betaalt zich echter wel terug! De Phaser game engine is namelijk een zeer compleet pakket, waarin alles dat je van een game-engine verwacht zit. Hiermee voorkom je dat je later moet switchen naar een andere game-engine wanneer je meer gevorderd bent. Wil je je verdiepen in het bouwen van spellen met Phaser? Overweeg dan een cursus computerspellen maken met Phaser te volgen.